Man och barn, APA Gallery, Konsten.net

Magdalena DziurlikowskaRecension av Gabriela López publicerat 2015-10-12 på Konsten.net

Vad är en ”kvinna”? Och vad är hon värd? Det är frågor som varken är nya eller originella. Det kan tyckas tjatigt, till och med anakronistiskt att ställa dem, och dessutom i vår del av världen, i just vårt samhälle. Men det är de tankar som, likt en blinkande varningssignal, kvarstår i mitt huvud efter att jag sett Magdalena Dziurlikowskas utställning Man och barn på APA Gallery. För hon lyckas med konsten att utifrån det självupplevda, humor och ett avskalat bildspråk gå djupare och röra om i våra mest existentiella och gäckande spörsmål. Continue reading

En intressant och omtumlande tid, Norrbottenskuriren


En intressant och omtumlande tid
Reportage av Sofie Lind publicerat 2014-02-08 i Norrbottenskuriren.

I går återvände konstnären Magdalena Dziurlikowska till Luleå för att ställa ut på Galleri Syster. I flera projekt har hon tidigare utforskat sin individuella berättelse. Men nu tar Magdalena Dziurlikowska avstamp i sin egen familj och sitt ursprung – nämligen relationen till sin mor. Continue reading

Övergångarna, Radio P1

Katarina Wikars, Övergångarna, P1, 2013-11-25
Lyssna på programmet här

Magdalena Dziurlikowska förvandlar sig till sin egen mamma i kortfilmen Mother of pearlAlina Szapocznikows skulpturer i polystyren äter långsamt upp sig själva. Och vad är det för en polaroidfilm Annika von Hausswolff har som oavsett motiv på trettio sekunder får en bild att övergå från Yves Kleinblå till randig för att sedan försvinna?

Det finns alltid ett före och ett efter. Men  hur är det där emellan? Vissa kallar det nu. Andra det där ögonblicket då det ovetande före transformeras till det stora efteråt. Och man sitter där och tänker, hur gick det här till? Märkte jag när det hände? Continue reading

Din mamma med, Expressen

Recension av Mother of Pearl på Galleri Domeij, publicerad 2013-09-17 i Expressen.

Peter Cornell känner igen Magdalena Dziurlikowskas polska mamma
Vi har hört talas om den italienska mamman och den judiska mamman; i tre korta filmer på galleri Domeij låter Magdalena Dziurlikowska oss lära känna den polska mamman: självuppoffrande, kvävande, ängsligt överbeskyddande; hon som oombedd fyller dotterns kylskåp med mat, städar hennes lägenhet och tvättar hennes tvätt (så att dottern till slut måste låsa sina garderober).

Magdalena Dziurlikowska och filmaren Niklas Rydén skapar en märkvärdig, naken omedelbarhet där konstnären och hennes mamma möter kamera i ett direkt tilltal i en halvdokumentär, autofiktiv genre som Dziurlikowska har gjort till sin.

Continue reading

Färgstark väv av motstridiga röster…, Hela Hälsingland

Christina Busck, Hela Hälsingland, 2013-04-08.
Nedan följer ett utdrag.

“Fönster mot Hälsingland är tre halvtimmeslånga filmer om Hälsingland och världsarvet; Gården, Resan och Festen – om att stanna kvar eller flytta och vad som egentligen är Hälsingland. Magdalena Dziurlikowska och Niklas Rydén har gjort ett gediget arbete med att intervjua ett 20-tal hälsingar, unga och äldre, kända och mindre kända, infödda, inflytade från andra länder och sådana som kommit hit tidigare och blivit kvar.

Dessa färgstarka och öppna personer från olika delar av Hälsingland ger en mångfascetterad bild av detta landskap, långt ifrån turistbroschyrernas estetik. Och det allra bästa är att de får tala helt okommenterat. Resultatet blir en assymeterisk väv där mejeridrömmar och hembygdskärlek bryts mot synpunkter på arbetslöshet, instängdhet, festsupande och rasism. Kulturarvets Hälsingland blir befolkat med nutidens människor.”

Christina Busck

Text i samtidskonsten, Sveriges Konstföreningar

Ett uttdrag ur boken Text i samtidskonsten, utgiven av Sveriges Konstföreningar 2012.

Magdalena Dziurlikowska Intervjuad av Mathias Jansson

Vilken betydelse har texten i din egen konst?
Det visuella och verbala alltid varit områden där jag känner mig mest hemma och i min konst vill jag förena de två. Jag gick in i konstnärskapet via måleriet men saknade orden. Sedan gjorde jag collage och fotoserier med berättelser som integrerades i uttrycket. Nu arbetar jag främst med videoverk, och ibland tecknade serier, där orden och bilden är en självklar del av mediet. Min idéprocess börjar ofta i orden, det är en narrativ, en känsla eller en stämning som jag vill gestalta och det konstnärliga arbetet blir ett samspel mellan ordens och bildens världar som berikar varandra. Continue reading

Inrutad frihetslängtan, Sydsvenskan

Dan Jönsson, Sydsvenska Dagbladet, 2012-04-03.
Läs hela artikeln här. Nedan följer ett utdrag.

Don’t Mention the Music, 2011. Se filmen här.

“På väggen mittemot hänger Magdalena Dziurlikowskas självutlämnande bildberättelser, som öppenhjärtigt reder ut i tankehärvorna kring känsliga saker som den egna sexdebuten, åldersskillnaden i ett förhållande eller – i en obetalbar videofilm – en tondöv sångröst. Raka motsatsen, på sätt och vis, till Arrhenius distanserade ironier. Men med samma känsla för det stora allvarets gudomliga komik. Det fina med den här utställningen är hur den med sådana enkla spegel­effekter just lyfter fram de bitoner som ofta överröstas av ett starkt och tydligt uttryck. Innerligheten hos Arrhenius; den svarta humorn hos Dziurlikowska.”

Dan Jönsson

Gå och se, Konsten.net

Sara Arvidsson, Konsten.net, 2012-04-12.
Konsten.net

I en ny utställning på Galleri Box avslöjar Magdalena Dziurlikowska många intima hemligheter. Konsten är narrativ och växlar mellan kortare seriespalter och film. Dziurlikowska tar användning av sin distinkta och charmiga berättarröst, som också har kommit att karaktärisera många av hennes konstkritiska texter.  Ibland fastnar dock skrattet i halsen, då de roliga ämnena träder in i en betydligt mörkare sfär. Continue reading

Falsksång gav hedersomnämnande, P1 och P2

Morris Wikström, Mitt i musiken, P1 och P2, 2012-03-13.
Lyssna på programmet här.
Nedan följer ett utdrag.

Don’t Mention the Music, 2011. Se filmen här.

– Sång är så häftigt och härligt och är viktigt i mitt liv även om jag inte kan sjunga, men jag skulle gärna vilja. Det är en film som utgår från lusten att sjunga, och svårigheterna att göra det.
Du fick ett hedersomnämnande på Tempo Dokumentärfestival. Hur känns det?
– Det känns jättehäftigt förstås. Det är roligt att många känner igen sig i detta att ha ett komplicerat förhållande till sin egen röst och att vilja vara med i en gemenskap som man inte riktigt har nycklarna till, säger Magdalena Dziurlikowska.
(Se den översta länken för resten av texten)

Morris Wikström

Underbart är kort i Uppsala, Dagens Nyheter

Dagens Nyheter, 2011-10-28.

Sista helgen för Uppsala Internationella Kortfilmsfestvial. Den 30-årsjublierande festivalen visar totalt 317 filmer under sju dagar (se hela programmet på shortfilmfestival.com) Samtidigt pågår webbfestival på sajten sweden.se. Här visas gräddan av de bästa svenska kortfilmerna från förra året; däribland Magdalena Dziurlikowskas “Den heliga graal”.

Rapport från Lekstugan, Expressen

Peter Cornell, Expressen, 2011-10-12.
Läs hela artikeln här. Nedan följer ett utdrag.

“Av en tillfällighet såg jag en annan video på temat “Vad är en konstnär?” Det var Magdalena Dziurlikowskas “My secret life” från utställningen Patterns of the mind som ingick i programmet för Åbo som årets kulturhuvudstad. Att vara konstnär är som att, likt Sisyfos, kånka tunga stenar. Varför blev Magdalena Dziurlikowska inte i stället en framgångsrik, förmögen kvinna med star quality? I videon spelar hon båda rollerna med en stark utstrålning som performanceartist. Varför väljer man att bli konstnär? Den allvarliga frågan turneras med avväpnande humor.

Dorinel Marc och Magdalena Dziurlikowska – kom sen inte och säg att samtidskonsten är anemisk och tråkig.

Peter Cornell

My Secret Life

Jag deltar med videofilmen My Secret Life på Åbo-biennalen och på utställningen Home Video i Moskva. Verket har omnämnts och reproducerats i olika finska och ryska tidningar. Recensionerna är på språk jag inte kan…
Se videon My Secret Life.

Sevärt i huvudstaden, Länstidningen

Linda Petersson, Länstidningen, 2011-02-01.

Om Vårsalongen
“Mitt helhetsintryck av årets upplaga är att det är väldigt hög nivå på foto- och videokonsten. (…) Sticker ut gör också det vackra videoverket “Den heliga Graal” av Magdalena Dziurlikowska och Niklas Rydén. På en vägg med tv-monitorer behövs något extra, det har verkligen detta verk. Så estetiskt i blickfånget och uttänkt i minsta detalj att jag drömskt blir stående, länge, länge.”
Se videon Den heliga Graal.

Med video är allting möjligt, Österbottens Tidning

Harriet Jossfolk-Furu, Österbottens Tidning, 2011-02-03.

Två veckor av diskussioner, exempel på videoverk, tekniker, effekter och undervisning snart till ända. De nuvarande gästlärarna på Nordiska konstskolan har video som gemensam konstform. Under två veckor har Magdalena Dziurlikowska och Niklas Rydén undervisat i video- och ljudkonst, men också i portfolio- och presentationsteknik, konstteori och konstekonomi. Continue reading

Konstens rum, Kulturtidskriften Cora

Cristina Karlstam, Kulturtidskriften Cora, december 2010.

Konstnären Magdalena Dziurlikowska är en mångsysslare med flera identiteter på den svenska konstarenan. En människa med många egna rum? Hur hanterar hon dem?

Hon är 35 år och verksam som konstnär, curator, konstpedagog och konstskribent. Just denna höst har hon varit konstnärlig ledare för Moderna Museets pedagogiska program Zon Moderna. Continue reading

Dagens tips, Svenska Dagbladet

Clemens Poellinger, Svenska Dagbladet, 2010-12.

Installation

Med utgångspunkt i Modernautställningen har konstnären och konstskribenten Magdalena Dziurlikowska tillsammans med 13 ungdomar frågat sig vad svenskhet är för något.
Utställning: När är jag svensk? Plats: Moderna Museet.

Dagens tips, Svenska Dagbladet

Rikki Neuman, Svenska Dagbladet 2010-12-18.

Konst

Konstnären Magdalena Dziurlikowska och 13 ungdomar undersöker och diskuterar vad svenskhet egentligen är för något, med hjälp av bilder, skulpturer och performance.
Moderna Museet, plan 4, Exercisplan 2, kl.10-17, Inträde 80 kr.

Dagens tips, Svenska Dagbladet

Erica Treijs, Svenska Dagbladet 2010-09-22.

Fia-Stina Sandlund – Act 1 An Idealistic Attempt.

Videokonst
Den rörliga konsten har flyttat fram sina positioner de senaste åren, men det är sällan publiken har chansen att se ett potpurri av verk på en och samma gång. Magdalena Dziurlikowska och Richard Dinter har satt samman ett nästan timslångt program med verk av bland andra Fia-Stina Sandlund, Anneè Olofsson och Lars Siltberg.
Vittnesmål på Tensta Konsthall t.o.m. 26/9.

Ombytlig, Upsala Nya Tidning

Sara Thun, Upsala Nya Tidning, 2010.

Konstnären och konstkritikern Magdalena Dziurlikowska är mest känd för sina omdiskuterade kortfilmer. På torsdag gästar hon Konserthuset för att föreläsa på Videokonstfestivalen – om sitt konstnärskap och om två filmer som handlar om frivillig barnlöshet. Continue reading

En skarpögd och modig avslöjare, Upsala Nya Tidning

Cristina Karlstam, Upsala Nya Tidning, 2010-03-18.
Dziurlikowskas både humoristiska och provocerande sätt att klarsynt avslöja tendenser i våra liv och vår samtid har nu fått stort utrymme i Eskilstuna konstmuseum, som upplåtit sin stora utställningssal till hennes konstnärskap. Inte mindre än 10 videoverk, bland dem också det ovan nämnda Home Styling ingår i presentationen, som ger en hittills saknad helhetsbild av ett av samtidskonstens främsta och mest angelägna konstnärskap. Continue reading