Färgstark väv av motstridiga röster…, Hela Hälsingland

Christina Busck, Hela Hälsingland, 2013-04-08.
Nedan följer ett utdrag.

“Fönster mot Hälsingland är tre halvtimmeslånga filmer om Hälsingland och världsarvet; Gården, Resan och Festen – om att stanna kvar eller flytta och vad som egentligen är Hälsingland. Magdalena Dziurlikowska och Niklas Rydén har gjort ett gediget arbete med att intervjua ett 20-tal hälsingar, unga och äldre, kända och mindre kända, infödda, inflytade från andra länder och sådana som kommit hit tidigare och blivit kvar.

Dessa färgstarka och öppna personer från olika delar av Hälsingland ger en mångfascetterad bild av detta landskap, långt ifrån turistbroschyrernas estetik. Och det allra bästa är att de får tala helt okommenterat. Resultatet blir en assymeterisk väv där mejeridrömmar och hembygdskärlek bryts mot synpunkter på arbetslöshet, instängdhet, festsupande och rasism. Kulturarvets Hälsingland blir befolkat med nutidens människor.”

Christina Busck