Jag skulle tvingas ge upp min karriär, Stockholm City

Katarina Lagerwall, Stockholm City, 2008-10-01.

Karriär eller moderskap? Konstnären Magdalena Dziurlikowska, 32 år, har gjort sitt val. Önskan att få barn har aldrig varit lika stark som lusten att få uttrycka sin kreativitet.
– Jag skulle förlora mig själv och tycka att jag slösar bort den tid jag har om jag inte sysslar med det jag vill, säger hon.
Se videon Jag har inte bett om det här.
På Konstfacks utställning i våras deltog Magdalena Dziurlikowska med sin installation som handlade om att inte vilja ha barn. Med den hoppades hon slutgiltigt få besvara den eviga frågan om varför.
– Jag hamnar ofta i diskussioner där jag tvingas stå till svars för mitt beslut. Det verkar finnas ett uppdämt behov att prata om det.

Har en stark frihetslängtan
Magdalena Dziurlikowska drivs av en stark frihetslängtan och kompromisslöshet. Att inte behöva anpassa sig och få forma livet som hon vill förklarar en del av ställningstagandet att välja bort barn. Frihetsbehovet går igen i yrkesvalet som konstnär. Arbetstiderna och uppdragen skiftar, ofta kastas hon in i nya projekt med kort varsel, ibland utomlands.
– Konstnärskap är en slags obändig lust som jag föreställer mig att moderskap också är. Om två starka intressen möts är det bäddat för konflikt och tid saknas redan i dag för det jag vill göra.

Vem förlorar mest
Sedan tio år tillbaka lever hon i ett förhållande där båda visste från början att de inte ville ha barn. Även om hon beskriver relationen som jämställd vet hon redan nu vem som skulle förlora mest på att skaffa barn. Karriärmässigt och ekonomiskt.
– I och med att han tjänar mer skulle jag stanna hemma mer och jag skulle inte ha råd att fortsätta med konsten utan tvingas försaka min karriär.
Magdalena Dziurlikowska är medveten om att hennes livsstil kan provocera, särskilt eftersom hon är kvinna och därför förväntas vilja ha barn. Men hon är inte beredd att ge upp och anpassa sig.
– Det är viktigt att få vara i det jag gör nu. Det kan låta kallt och självupptaget men jag vill ge mig den chansen, säger hon.

Katarina Lagerwall