Söndagsreportaget, Upsala Nya Tidning

Johanna Odlander, Upsala Nya Tidning, 2008-07-20.
Utdrag:
Nästan hälften av de jag intervjuat är konstnärligt begåvade och har intressen som är svåra att ha när man har barn som kräver ständig uppmärksamhet.
Magdalena Dziurlikowska är 32 år och konstnär. I fjol gjorde hon en kortfilm om varför hon inte vill ha barn. I filmen berättar hon hur hon kommit på sig själv med att tänka “just fan, skaffa barn det är något man ska göra innan 35”. Hon jämför det med andra saker hon måste komma i håg och därför skriver upp på en lista, som att köpa mjölk eller gå till tandläkaren.
Se videon Jag har inte bett om det här.
– Men precis som jag glömmer bort tandläkarbesöket glömmer jag även det där med barn eftersom det aldrig varit en önskan som kommit inifrån. I stället är det ett milt krav utifrån, säger hon och skrattar åt jämförelsen.
Filmen kom till eftersom Magdalena Dziurlikowska ofta fått frågan varför. Varför vill inte hon, som befinner sig i en relation med en man sedan tio år, ha barn?
– Visst är det en orättvisa, att jag ska behöva förklara mig när de som skaffar barn sällan behöver motivera varför. Men samtidigt gillar jag att ge min syn på saken. Ett av mina argument är att jag nyligen var barn själv och att det därför skulle kännas som att livet upprepas. Nu vill jag i stället ha friheten och det oregelbundna livet man kan ha som vuxen.
Ibland känner sig Magdalena Dziurlikowska i underläge gentemot de som har barn.
– Att få barn ses som en personlig framgång, funkar man bra känslomässigt så har man barn. Man har inget vitt fält på kartan. Men väljer man bort barn då bryter man mot den mänskliga kedjan och får svara på frågor om vad skulle hända om alla gjorde så.
De frågorna kallar Magdalena Dziurlikowska primitiva.
– Det är som om jag skulle vara oansvarig mot den mänskliga klubben. Men det argumentet håller inte eftersom sannolikheten för att hela befolkningen skulle bli avtänd på föräldraskap är minimal.
Att inte vilja ha barn är provocerande för vissa, konstaterar Helen Peterson.
– Kvinnorna jag har intervjuat upplever att moderskap anses vara väldigt förknippat med vad det är att vara kvinna i vårt samhälle. En del har mött attityden att man inte är en äkta kvinna om man inte blir mamma, men många upplever sig själva som väldigt kvinnliga.

Johanna Odlander