Susan Philipsz, Bonniers konsthall

Susan_PhilipszSusan Philipsz, Lost in Space, Bonniers konsthall, 22 feb – 7 maj 2017.
Kortrecension publicerad 2017-02 i Göteborgs-Posten.

Susan Philipsz, den skotska ljudkonstnären som skapat suggestiva installationer runt om i världen, intar nu Bonniers konsthall i Stockholm med utställningen Lost in Space, 22 feb – 7 maj. Hennes verk har en förmåga att förhöja stämningen på den plats de samverkar med. Vattendrag, kyrkogårdar och järnvägar blir besjälade. Ofta träffar hon mitt i prick utomhus, men i konsthallens vita kub blir det tyvärr alltför kalt och andefattigt.

Harry Martinssons dystopiska rymdepos Aniara och Karl-Birger Blomdahls operaversion har varit Philipsz inspiration för huvudverket på Bonniers. I ett stort vitt rum hänger vita högtalare på väggarna och ger ifrån sig förstaviolinstämman ur operan ton för ton med tystnader emellan. Ljuden är separerade i rummet och ropar till varandra med en sorts morsekod. I det angränsande rummet visas en film med violinisten som spelar. Kameran kretsar kring henne som en planet i omloppsbana. Dessa kopplingar och kontexter lyckas dock inte lyfta. Det är intressantare som idé än som upplevelse på plats.

Magdalena Dziurlikowska