Marina Abramovic, Moderna Museet

abramovic-marina_volcanoMarina Abramovic, The Cleaner, Moderna Museet, 18 feb – 21 maj, 2017.
Kort krönika publicerad 2017-02 i Göteborgs-Posten.

Den världsberömda performancekonstnären Marina Abramovic har just öppnat sin stora retrospektiva utställning på Moderna Museet i Stockholm (18 feb – 21 maj). Abramovic inspireras av fysiska och psykiska utmaningar, meditation och schamanism. Hon visar att nya upplevelsehorisonter kan öppnas när våra gränser tänjs tills de nästa brister. Med sina performances, som hon utför själv eller tillsammans med publiken, vill hon förändra oss. Få oss att sakta ner, skala av och öppna upp. Utmana och överskrida oss själva. Nå bortom rädslan, smärtan och ilskan, och skapa ett varande i nuet med nya dimensioner, ny mening.

Det slår mig att det är precis det som händer en kvinna som får barn. En varelse inuti kroppen vars hjärta när som helst kan stanna. Rädd, intuitiv, inkännande. Föder i värkar som ger synhallucinationer. Slutar vara rädd för smärta och död. Väckt varje timme, sova fyra timmar per dygn i månader. Irrationell och känslostyrd. Ansvarar för något väldigt skört. Ammar tolv timmar om dagen utan att kunna göra annat under tiden. Ödmjuk, introspektiv, närvarande. Ett överskridande av sig själv i styrka, trötthet, kärlek. Skillnad på kvinnor och män? Eller på de som utsätter sig och de som inte gör det?

Magdalena Dziurlikowska