Superlördag på konstmuseet, Folket

Henrik Holmberg, Folket, 2010-03-13.

Fotograf: Lennart Nyström
Idag är det vernissage för inte mindre än fyra separatutställningar på Eskilstuna konstmuseum, och besökaren får sig till livs allt från skärvor av keramik till en sexdebut i serieform.
Det storslagna i sammanhanget står Magdalena Dziurlikowska för. 35-åringen från Stockholm ställer ut i stora hallen, och det mest iögonfallande är nog väggen med 1000 ansikten.
– Jag kallar projektet för ”1000 gånger hellre”, och jag har fotograferat kvinnor som jag skulle kunna tänka mig att vara. Kvinnor i vars kläder jag skulle känna mig bekväm, berättar hon.
Kvinnorna kommer från en rad olika länder. Flest nej fick Magdalena av kvinnorna i Norge, som inte ville bli fotograferade förrän de fått garantier för att svenska kvinnor brukade ställa upp. Då gick det bra.
– Japanskorna var lättast. De blev väldigt stolta och hedrade, berättar Magdalena.

Det är inte bara jättecollaget med kvinnor hon ställer ut. I hallen finns även tio filmer fördelade på tre stationer, ett jättekonstverk av tändstickor som symboliserar alla 10244 föremål som finns i Magdalena Dziurlikowskas hem och ett antal serieteckningar.
– En av serierna handlar om min sexdebut. Den är ganska självutlämnande, berättar Magdalena.

På lördag är det även vernissage för en keramikutställning av Kjell Rylander, med rötter i Nyköping och med ett förflutet i byggbranschen, och en utställning av Martina Müntzing, som målar väldigt personligt med motiv ur sin egen vardag men som hon ibland applicerar på andra sammanhang. Den fjärde konstnären i sällskapet är Eskilstunas Niklas Mulari, som är Eskilstuna konstförenings stipendiat för 2009 och som nyligen fick Konstfrämjandets stipendium för 2010. Han ställer ut en serie riktigt stora och helt abstrakta målningar. (…)

Henrik Holmberg